duminică, 15 februarie 2015

16.02.-20.02.2015

Soft educational: <<descarca>>
Multimedia: Diagrame Excel 2007
 Suport de curs: Microsoft Office Excel 2007 

Bibliografie suplimentara: EXCEL 2007 Teorie şi aplicaţii - FEAA 

 (pentru elevii cu performanta scolara) 


Crearea diagramelor

15 min - Activitate de predare invatare
Sistemul Excel permite reprezentarea datelor din tabele în formă grafică cu ajutorul diagramelor.
Acest mod de reprezentare măreşte gradul de percepţie a informaţiei.

În Excel, o diagramă este creată dintr-un – şi legată la un – tabel cu date dintr-o foaie de lucru.
Astfel, există două variante de lucru:
A. Puteţi crea o diagramă ca pe un obiect grafic încapsulat într-o foaie de lucru
B. Puteţi lucra cu o diagramă într-o foaie separată a unui registru.
Există numeroase tipuri de diagrame, dar principalele dintre ele sunt următoarele:
a)      Grafic arie ilustrează continuă schimbare în volum a unor serii de date. Acest tip de  grafic însumează datele din toate seriile individuale pentru a crea linia de vîrf care cuprinde zona, oferind privitorului o imagine asupra modului în care diferitele serii contribuie la volumul total. Se utilizează graficul arie pentru cifrele referitoare la vinzări şi la producţie, pentru a arăta modul în care volumul se modifică în timp şi pentru a evidenţia cantitatea sau volumul schimbării.
b)      Grafic bară este utilizat pentru compararea obiectelor neconectate în timp. Acest tip de grafic nu oferă o imagine prea bună a evoluţiei în timp, el utilizează bare orizontale pentru a arăta variaţia pozitivă sau negativă fată de un punct de referintă. Barele aflate la stînga punctului de referintă arata o variaţie negativă, iar cele din dreapta arată o variaţie pozitivă
c)      Graficele coloană sunt în general foloşite pentru a arăta variaţia în timp a unor mărimi necontinue. Acest tip de diagramă utilizează bare verticale pentru a da impreşia de masurători făcute la intervale de timp diferite. Graficele coloana sunt foloşite frecvent pentru comparea diferitelor elemente prin plasarea lor unele linga altele. Asemănătoare cu graficele coloana sunt graficele de tip cilindru, con şi piramida, numai ca la aceste grafice valorile nu mai sunt reprezentate prin coloane ci prin cilindre, conuri, respectiv piramide.  
d)   Un grafic linie ilustrează evoluţia unei mărimi la care intervalele de variaţie sunt egale. Dacă intervalele de variaţie sunt neegale se va utiliza un grafic (dispersat) XY. Pentru fiecare serie de date se va obţine în grafic o linie.

e)   Într-un grafic circular se evidenţiază mărimea părţilor în raport cu întregul. Într-un astfel de grafic se poate reprezenta o singură serie de date. Pentru a scoate mai bine în evidentă valorile pe care le reprezintă, sectoarele din grafic pot fi scoase în afară cercului. Pentru a scoate în afară un sector dintr-un grafic circular, se aplică un click pe suprafaţa sectorului pentru a selecta întregul grafic, apoi un al doilea click pentru a selecta numai sectorul, după care se trage sectorul în afara cercului. Se eliberează butonul mouse-ului atunci cînd sectorul este pozitionat în locul dorit. 

etc.
 
35 min - Activitate practica demonstrativa - individuala

Sarcina de lucru:
  1. Urmariti demonstratia profesorului si apoi rezolvati, in echipa de doua persoane, aplicatia demonstrativa.
  2.  Trimiteti aplicatia la sfarsitul orei profesorului si sefului clasei pentru a fi notate.

Tema pentru acasa: 
Listati urrmatoarele aplicatii.
Aplicatii practice