duminică, 8 februarie 2015

9.02.-13.02.2015


M1: Activitate de predare-invatare 10 min 
FORMULE SI FUNCÅ¢II

Formulele sunt utilizate pentru a automatiza calcularea unor date prezente într-o foaie de calcul.
1.    Formula începe cu =
2.    ÃŽntr-o formulă apar:
a)     operatori matematici: + pentru adunare;
 - pentru diferenţă;
 * pentru produs;
  / pentru împărÅ£ire ;
 ^ pentru exponenÅ£ial.
b)     adresele celulelor care conÅ£in datele implicate în calculi. Aceste adrese se pot tasta, sau se obÅ£in automat la click cu mouse-ul pe celula respectivă.
c)     paranteze rotunde pentru a controla ordinea operaÅ£iilor, este  nevoie de paranteze. Se utilizează numai paranteze ( ). Se pot deschide oricît de multe paranteze, cu condiÅ£ia ca ele sa să se închidă la un moment dat
3.    Formula se finalizează cu tastarea butonului Enter.

Procesorul de tabele Excel include un număr mare de funcÅ£ii predefinite (232), dar oferă ÅŸi posibilitatea ca utilizatorul sa-ÅŸi defineasca propriile funcÅ£ii, potrivit cerinÅ£elor de exploatare a aplicaÅ£iilor.  

Funcţiile predefinite reprezintă formule speciale care respectînd o anume sintaxă, execută operaţii şi prelucrări specifice, fiind destinate rezolvării unor probleme şi aplicaţii ce conţin elemente predefinite de calcul.
Unele funcÅ£ii predefinite sunt  echivalente formulelor: de exemplu, formula de adunare a conÅ£inutului celulelor  A1, A2 ÅŸi A4, adică =A1+A2+A4 este echivalentă cu funcÅ£ia =SUM (A1:A2;A4)
Folosirea funcţiilor predefinite este supusă unor reguli foarte stricte, a căror nerespectare poate conduce la un rezultat incorect sau generator de eroare.

Excel acceptă următoarele tipuri de argumente:
- o condiÅ£ie: este o expresie logică care foloseÅŸte unul din operatorii logici =, <, >, <>, <=, >=,  IF,  AND,  OR pentru o adresă de celulă sau un nume de cîmp. CondiÅ£ia argumentului poate fi deci o formulă, un număr, un nume de cîmp, un text. FuncÅ£ia evaluează condiÅ£ia ÅŸi procedează la diferite operaÅ£ii în funcÅ£ie de faptul dacă condiÅ£ia este adevărată sau falsă.
- o locaţie: este o adresă, un nume de cîmp, o formulă sau funcţie care generează o adresă sau un nume de cîmp.
- un text: orice secvenţă de caractere inclusă între ghilimele.
- o valoare: un număr, adresa sau numele unei celule care conţine un număr, o formulă sau funcţie predefinită care returnează un număr.
O funcţie predefinită se poate introduce într-o celulă tastînd-o ca atare (conform sintaxei) sau prin intermediul generatorului de funcţii.
Cea mai simplă metodă o reprezintă introducerea nemijlocită a funcţiilor predefinite, corespunzător sintaxei, în celula unde se va opera calculul respectiv (metodă recomandată).
ÃŽn cel de-al doilea caz:
a)       se activează meniul Formule ÅŸi din meniul care se deschide se alege mai întii categoria din care face parte funcÅ£ia necesară;
b)      sau tastăm selectorul funcÅ£iilor predefinite aflat pe bara de editare se validează ÅŸi se completează sintaxa generată automat.
M2: Activitate demonstrativa-practica         40 min=10min+30 min
 Aplicatie practica:
  1.  Urmarind demonstratia profesorului realizati urmatoarea aplicatie pentru rezolvarea ecuatiei de gradul II-lea. 
  2. Trimiteti la sfarsitul orei lucrarea pe adresele de email:  profesor si seful de clasa.

M3: Activitate de studiu individual - tema pentru acasa
1. Parcurgeti SECTIUNILE Vdin urmatorul soft educational AEL: Microsoft Excel
http://advancedelearning.com/multimedia/Microsoft_Office_2007/Excel/index.htm


                                          Introducerea de formule ÅŸi funcÅ£ii 
2. Notati in caiete noutatile prezentate.
Suport de curs:  
EXCEL 2007 Teorie şi aplicaţii